annorlunda Facebook

Ray Dalio jämför Bitcoin positivt med guld

Det är alltid uppfriskande att se någon som inte var bitcoin-troende ändra sig. Idag verkar kryptovalutan ha lagt till ytterligare en „fläkt“ i sin lista. Den personen är Ray Dalio, miljardär och medgrundare av hedgefonden Bridgewater Associates.

Ray Dalio ser nu Bitcoin genom en ny lins

Tidigare har bitcoin ofta fått kritik och granskning för sin sårbarhet för prissvingningar och dess flyktiga beteende. Även om det är lätt att bli rik över natten med hjälp av kryptokurrency är det också möjligt att förlora allt, som vi såg mot slutet av 2018, en tid då bitcoin förlorade ungefär 70 procent av sitt värde under 11 månader.

Det här året verkar dock vara helt annorlunda för bitcoin genom att människor inte längre ser det som en spekulativ tillgång. Snarare har det fått ett rykte som världens nyaste „säkra tillflyktsort“. Det betraktas nu som ett verktyg för att säkra sin rikedom och hålla pengarna säkra under tider av ekonomisk strid, och Dalio verkar få bilden trots att man kritiserade världens främsta digitala valuta efter marknadsvärde bara en månad tidigare.

På Twitter föreslog Dalio följande:

Jag kan inte föreställa mig att centralbanker, stora institutionella investerare, företag eller multinationella företag använder det. Om jag har fel om dessa saker skulle jag gärna vilja bli korrigerad.

Tja, bättre sent än aldrig som de alltid säger, eller hur?

I en ny intervju jämför Dalio tillgången positivt med guld och hävdar att den har några av samma funktioner. Han hävdar:

Jag tror att bitcoin och några andra digitala valutor under de senaste tio åren har etablerat sig som intressanta guldliknande tillgångsalternativ, med likheter och skillnader med guld och andra begränsade tillgångar, mobila (till skillnad från fastigheter) butikshållningar av rikedom.

Dalio publicerade senare samma förklaring till den sociala medieplattformen Reddit efter en ”Ask Me Anything” -session. Han kommenterade vidare att:

När det gäller [bitcoin] i förhållande till guld, har jag en stark preferens för att hålla de saker som centralbankerna kommer att vilja ha och byta värde i när de försöker transakera.

Från Hater till Troende?

Dalio är känd för att hänvisa till bitcoin som en „bubbla“ år 2017, och för många människor skulle de följande månaderna i slutändan visa Dalio rätt, bara den här gången är saker och ting helt annorlunda. Valutans rally verkar drivas av institutionella aktörer snarare än återförsäljare, och bitcoin upprätthåller således en viss fart som den saknade för tre år sedan.

Till exempel gav bitcoin bara alla skrämmande när det föll till $ 17,900-intervallet, mer än $ 1000 mindre än där det stod för bara en vecka eller så sedan. Nu har valutan stigit tillbaka till $ 18.800 i skrivande stund, vilket ger alla försäkran om att bitcoin inte planerar att korsa doldrummen denna semestersäsong.